KUSTOVNICE ČÍNSKÁ

Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, zprůchodňuje a uvolňuje energetické blokády v  jaterních a ledvinových meridiánech.

Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Zlepšuje krvetvorbu a  má vliv na snižování krevního tlaku. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu. Podporuje sexuální funkce. Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění.

Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži] nebo pod latinským názvem lycium chinese se používá v celé Číně staletí jako omlazující ovoce. Vzhledem se nápadně podobá šípku, sušená pak vypadá jako větší červené borůvky.Chuť plodů je však sladší než šípek a bez kyselého dozvuku. V tradiční čínské medicíně i mezi obyčejnými Čínany je považován za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk. Je znám svou mnohostrannou prospěšností na lidský organizmus, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku, přičemž nejsou známy žádné negativní vedlejší účinky.

Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamín C, B1 a B2, aktivní polysacharidy, důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin a mnoho důležitých stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.).

Informace o produktu

Plody kustovnice čínské (Licium Chinense) - gouqizi (čínsky, čti kou-čchi-c), goji (japonsky, čti godži) hrají dlouhou a nezastupitelnou roli v tradiční čínské medicíně.  Je považována za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, sílu a sexuální potenci. Dle starých čínských léčitelů kustovnice posiluje imunitní systém, zlepšuje zrak, chrání játra, zvyšuje produkci spermií, zlepšuje krevní oběh a má kladný vliv na mnoho jiných orgánů (ledviny, plíce) a životních funkcí člověka. Kustovnici čínskou využívají i další tradiční medicíny (korejská, japonská, tibetská).

Některé ze zveřejněných studií (převážně čínských) publikovaly příznivý dopad používání kustovnice čínské na kardiovaskulární systém, dále její protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační účinky. V neposlední řadě byly také dokumentovány příznivé vlivy na mužskou potenci a sexuální libido. Moderní výzkumy čínských vědců poukazují na schopnosti udržovat a podporovat harmonický buněčný růst a obnovovat a opravovat DNA. „Antiperoxidací“ volných radikálů vrací elektrické parametry buněčných membrán do normálního rozsahu.

Plod se používá jako celkové tonikum, pro posílení ledvin, jater a při únavě. Omezuje vznik bolestí v kříži, kolenou a kotníků zevnitř, hlavy, závratí, hučení v uších a kožních potíží v dolní části těla vzniklých v důsledku prázdnoty ledvin. Omezuje předčasný výron semene, vznik impotence a chudokrevnosti. Zvlhčuje plíce, vyživuje krev, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zlepšuje pevnost šlach, nehtů, ostrost zraku, zánět spojivek, rozmazané nebo slabé vidění, odstraňuje světloplachost a šeroslepost, zlepšuje vidění ve tmě. Je přirozeným zdrojem energie i z lehce stravitelných cukrů a provitamínu A, vitamínů B1,B2, B6 a C pro sportovce, těžce pracující, oslabené a zestárlé lidi. Podporuje dlouhověkost. Má antioxidační účinky - eliminuje riziko poškození buněk volnými radikály a slunečním zářením, tím zpomaluje stárnutí kůže a těla.

Preventivně ochraňuje jaterní buňky proti některým chemickým látkám, zejména tetrachloru, stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, činnost střev, relaxuje cévní svaly a normalizuje vysoký krevní tlak. Napomáhá rychle regenerovat buňky po ozáření X paprsky (Röntgenovy paprsky). Stimuluje parasympatický nervový systém, zlepšuje metabolismus tuků, eliminuje výraznost červených žilek na tvářích, přes jaterní harmonizaci příznivě působí na menstruační cyklus a omezuje vznik vysoké teploty při malárii. Celkově zklidňuje vzteklé, výbušné, rozbouřené povahy a prchlivé rudolícé mrzouty. Harmonizuje meridián jater a ledvin.

Z nutričního hlediska je kustovnice pravděpodobně nejhodnotnějším ovocem na planetě. Obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin - kyselinu linolovou i linolenovou, 22 stopových prvků - jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium, které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám a 11 minerálů v organické formě. Je nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na Zemi. Celá skupina karotenoidů má vysokou schopnost vychytávat volné kyslíkové radikály. Pomáhá uchovávat zdravou kůži, sliznice, imunitu, prostatu, ženské reprodukční orgány, srdce, cévy a oči. Chrání před škodlivým vlivem UV záření a napomáhá zhnědnutí pokožky. Mezi nejvýznamnější karotenoidy patří alfa a beta karoten, lutein, lykopen a zeaxanthin. Lycium chinense - kustovnice čínská obsahuje zejména karotenoidy betain, provitamín A karoten, zeaxanthin a fysalen. Obsahuje mnohem více beta karotenu než mrkev. V Go Ji nechybí ani vitamíny C, B1, B2, B6 a E

      Nelze nezmínit protizánětlivý činitel beta sisterol a unikátní skupinu lycium polysacharidů, které odstraňují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí, posilují imunitní systém a stimulují podvěsek mozkový - hypofýzu - k vylučování regenerativního růstového hormonu. Dále obsahuje steroidy, gramisterol, cykloartanol a alkaloid kukoamin A.

Plody mají i  v sušeném stavu světle červenou barvu - díky vysokému obsahu karotenoidů, jsou velké asi jako sušené hrozinky, chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Pro svoji příjemnou chuť se plody dají jíst i syrové. Můžete jimi posypat a vylepšit rýžovou, nebo krupičnou kaši, nebo je přidat do různých ovocných knedlíků a jablečného štrůdlu. Goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se přidávájí do cereálních směsí ke snídani.

      Skvělé je i přidávat kustovnici do ovocných koktejlů a šejků. Čínskou specialitou je příprava čaje z gouqizi, podobně jako to my děláme s šípky. Kustovnici lze přitom sníst i po vyluhování. Vědci tvrdí, že pro dosažení blahodárných účinků stačí konzumovat malou hrst - 10 až 30 gramů - denně. Kustovnice není příliš bohatá na ovocné cukry a proto si po vysušení nezachová měkkost jako třeba rozinky. Pokud vám jejich křupavá konzistence nevyhovuje, stačí do sáčku vložit čerstvý plátek jablka. Go Ji za den absorbují vlhkost a jsou měkké. Spolehlivě však změknou i po několika dnech, kdy je sáček otevřený - absorbují vlhkost ze vzduchu.                            

Kustovnice čínská je keřovitá trvalka, dorůstající výšky 1-3 metrů a plodící oranžovo-červené, elipsovité, 1-2 cm dlouhé bobule. Pěstuje se zejména v Číně a Tibetu.

Tradiční čaj pro stimulaci

2 - 3 čajové lžičky plodů Lycium chinense smíchejte se 3/4 litru vody, povařte 3 minuty a sceďte. Popíjejte v průběhu dne do 17.00 hod. Čaj můžete lehce přisladit medem.

Upozornění: Doplněk stravy. Ve všech případech užití následuje po 3 týdnech užívání 1 týden pauza. Skladujte v suchu při pokojové teplotě. Není určeno pro děti do 3 let! Uschovejte mimo dosah dětí! Nepřekračovat doporučené denní dávkování.